Om at vælge de rigtige rådgivere for dig, når du skal købe bolig
Ejendomsmægler er sælgers rådgiver – hvem er din?
Købsaftalen er den afgørende kontrakt.
Som køber skal du kræve købsaftalen “strammet op”.
Skødet er i dag kun en kort digital kvittering.?
En vellykket ejendomshandel opnår du ved den rigtige brug af de rigtige rådgivere på de rigtige tidspunkter.
For de fleste er køb af bolig – hus, ejerlejlighed, sommerhus – en stor beslutning. Det er ikke noget man gør ret tit – og der står mange penge på spil ! Og køb af bolig har foruden de økonomiske også vidtrækkende juridiske og praktiske konsekvenser.
De færreste har den nødvendige viden til at overskue alle de juridiske og økonomiske konsekvenser af en købsaftale eller lånedokumenter m.v.
Da man normalt kun køber bolig få gange i sit liv, har man også brug for både hjælp og rådgivning om, hvad man skal gøre – eller ikke gøre – for at få det bedst mulige resultat.
Den viden og de erfaringer som man selv – eller familie og venner – har fra tidligere køb er ikke nok, for regler og forhold ændrer sig hele tiden, og der er ikke to ejendomshandeler som er ens.
Derfor er det vigtigt at bruge professionelle rådgivere. Og det er vigtigt at vælge de rigtige rådgivere og bruge dem til det de er gode til.
Mange af de professionelle du i forbindelse med dit boligkøb kommer i forbindelse med, vil også kunne give gode råd, men det er ikke alle, som er helt upåvirkede af deres egne interesser i sagen.
Den første rådgiver du kommer i kontakt med, når du skal købe bolig, er ejendomsmægleren – sælgers ejendomsmægler – hvis du ikke selv allerede har været i kontakt med dit pengeinstitut, en boligadvokat eller andre.
Mange mæglere vil frygteligt gerne også hjælpe dig – endda også med at finde rådgivere, hvis mægler ikke ligefrem selv tilbyder at hjælpe. Man kan blive helt overvældet over så meget en sælgers ejendomsmægler kan gøre for en, når man står for at skulle købe ! Og kan de ikke selv gøre det, kender de måske nogen som de ligefrem råder dig til at kontakte.
Du skal være klar over, at det ikke er alle der tilbyder sig som “professionelle rådgivere”, som kun tænker på at gøre det bedst mulige for dig.
Mange rådgivere du kommer i forbindelse med ved dit køb af bolig har også selv interesser i, hvilke beslutninger du tager, og det kan få stor betydning for deres rådgivning af dig.
Tror du f.eks. at alle ejendomsmæglere anbefaler deres købere at gå til en professionel boligadvokat, hvis det gør det sværere for dem at få afsluttet handelen bedst muligt for deres sælger og nemmest muligt for dem selv?
Der er mæglere, som opfordrer deres købere til at kontakte en boligadvokat for deres egen skyld. Men som du sikkert har oplevet det, er det bestemt ikke alle der gør det. Som boligadvokater tænker vi nogen gange: Mon det er fordi de er bange for at få kvalificeret modspil?
Så sent som i august 2010 har en jurist i Forbrugerstyrelsen i pressen skrevet: Medmindre man selv er både boligadvokat og byggesagkyndig, bør man bruge rådgivning, inden man binder sig til noget. Og så skal man som minimum have rådgivning til papirarbejdet, inden man skriver under på købsaftalen. Og det blev ved samme lejlighed fremhævet, at der ofte er forbehold i kontrakterne, som det utrænede øje ikke har set.
Det er vigtigt at du i tide kontakter de rigtige rådgivere – og at du bruger dem til det som de virkelig kan!
Vi er boligadvokater og har den nødvendige viden og erfaring fra mange sager til at kunne rådgive dig bedst muligt – helt uafhængigt af andre interesser. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil høre nærmere om, hvad vi kan hjælpe dig med og hvad det koster.
Et spørgsmål vi som boligadvokater ofte bliver stillet: Hvornår skal man kontakte en boligadvokat? Der er flere rigtige svar: “Hver gang du køber bolig!” og “Så tidligt som muligt, hvis du vil have det bedste udbytte af vores rådgivning!”
Nedenfor kan du læse noget om, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger rådgivere.
Du kan også få gode råd om bolighandel generelt på hjemmesiden Boligejer.dk, som er etableret i samarbejde mellem Erhvervs- og Byggestyrelsen, Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.